Kőszegpaty.hu

Kőszegpaty község Önkormányzatának hivatalos honlapja

phoca thumb l 001Kőszegpaty Jövőjéért Egyesület szervezésében, az önkormányzat anyagi támogatásával 2018. szeptember 29-én Pozsonyban voltunk kirándulni.
Zavartalan buszozás után, a „határon átrobogva” már Pozsony városában is voltunk. Először autóbuszos városnézés volt: fel a domboldalon, kanyargós utcákon gyönyörködhettünk a panorámában. Aztán felvettük a sétálós cipőinket, a segédeszközeinket (bot vagy esernyő a sétapálca helyett) és követtük az idegen vezetőt.

Először Pozsony szimbólumához a Duna fölé emelkedő, jellegzetes, felfordított asztal formájú, négy saroktornyos várhoz mentünk, gyönyörű kertjében sétáltunk. Elképzelve, hogy ugyanitt sétált hajdanán Mária Terézia is. Sétáltunk Pozsony történelmi belvárosában. Többek között megnéztük (a teljesség igénye nélkül felsorolva): a Szlovák Nemzeti Színház épületét, a Mihály-kaput. Ganimédesz-szökőkútat , Kandit, Schöne Nazit, a nagy meseíró Andersen szobrát.
Kedves idegenvezetőnk fáradhatatlanul mesélt és mesélt, mutatta a nevezetességeket. A nézelődés közben szakítottunk időt egy kis vásárlásra is. Ha Pozsonyban vagyunk, onnan nem lehet haza jönni helyben sütött Pozsonyi kifli és Aranyfácán (Zlatý Bažant) sör nélkül. Majd a hangulatos vendéglőben elfogyasztott pazar ebéd után az Állatkertben és Dínóparkban folytattuk utunkat. Úgy gondolom, hogy bizonyos életkorban másként tekintünk az állatkertben látható állatokra. Gyermek- korunkban rácsodálkoztunk, meglepődtünk. Nagyon sok újdonságot láttunk. Késői felnőtt korban már azt látom, hogy szegények milyen szűk helyen vannak, mennyire kicsi az életterük, milyen öregek az oroszlánok stb. Elöregedett az állatállomány, sajnálgattam őket. Aztán a majom család víg ugrándozását látván már nem szomorkodtam.
Aztán a Dínóparkban az életnagyságú dinoszaurusz modellek elevenítik meg az egykori földi élővilágot. Őket látva örültem, hogy nem abban a korban élek, amikor ők éltek! Félelmetes, de megkapó volt a sok féle állat, ahogy „mozogtak”, hallottuk a hangjukat stb. Nagy bátorsággal sétáltunk közöttük, még egyik másikat meg is tapogattuk, hogy ejha milyen puha a lába, ez meg kemény stb. A gyermekek a legnagyobb természetességgel, minden riadalom nélkül másztak be a tojásba, a dínó fejekbe.
Este kellemesen elfáradva ültünk vissza a buszba, hogy itthon majd a fényképeket nézegetve többször is megemlegethessük ennek a szép napnak a történéseit.
Utazásunk során hagyományosan folyton evés és ivás volt, sorra kínálták az utastársaim az ízletesnél ízletesebb süteményeket és pálinka kóstolóban is részesültünk.
Kívánom magunknak, hogy még sok ilyen közös programon, utazáson tudjunk részt venni. Biztatom azokat, akik az idén nem tartottak velünk, hogy következő alkalommal próbálják ki milyen hangulata van egy közös utazásnak.

 

Oldal frissítés

  • Frissítve: 2019. június 21., péntek 17:07:20.

Hirdetmények

Hirdetmény

Szelektív hulladékgyűjtés 2018-ban

a Településképi Arculati Kézikönyve és Településképi rendelete elkészítésére vonatkozóan

Eboltási hirdetmény

Az ebek veszettség elleni kötelező védőoltása

Felhívás

2. fokú hőségriasztás elrendelése

Az erdő és szabadtéri tüzek megelőzésére

Fogorvosi ellátás

Fogorvosi ellátási szolgálat

A Katasztrófavédelmi kirendeltség őszi felhívása

Kéménytüzek

Tűzvédelem az őszi időszakban

Aratással kapcsolatos információk

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívása

A könyvtár nyitvatartási rendjének megváltozásáról

A 2014. C. tv. szerinti előírásoknak megfelelően a "könyvtár nyitva tartását a hét valamelyik munkaszüneti napján is biztosítani kell".
Ennek megfelelően az új nyitvatartási rend:
Hétfőn 15.00-18.00
Szombaton 14.00-17.00
Köszönjük megértésüket.

Szabadtéri tűzgyújtással kapcsolatos információ

A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség felhívása.

Átalakult a szociális ellátások rendszere

2015. március 1. napjától átalakult a szociális ellátások rendszere.

Hatályba lépett Kőszegpaty község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015.(II.27.) számú önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális támogatásokról, egyes ellátásokról.

bővebben...

Változások az aktív korúak ellátásával kapcsolatban

A szociális ellátások 2015. március 01. napjától bekövetkező változásaival kapcsolatos tájékoztató letölthető itt.

Pályázatkereső

Keresés az érvényes pályázatok között
 
www.pafi.hu

Egyesület

1sz

Névnap

2019. június 24. hétfő
Iván
04:5020:55

Holnap
Vilmos, Maxim
napja lesz.

Látogatottság

MaMa53
TegnapTegnap97
EhetiEheti53
EhaviEhavi3082
ÖsszesÖsszes163403

naturpark transparent

Impresszum

Moderátor: Milos László István

Rendezvényfotók: a falu lakosai

Nevezetességek képei és légifotók:
Tamás Csaba

Adatvédelem

Minden jog fenntartva.
Az oldalon található képek és szöveges tartalom másolása, továbbközlése csak az oldal tulajdonosának engedélyével lehetséges.
Adatvédelmi nyilatkozat.

Ez az oldal cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Bővebb információ az adatkezelési szabályzatban.